Servisglas & Dukning
Inredning
Andra aktuella kampanjer
Logga in
Att servera vin ur en snygg karaff maximerar upplevelsen av vinet och känslan av lyx! Karaffen utgör ett vackert inslag på matbordet, där vi kan se och beundra vinets djupa färgtoner i skenet av dämpad belysning och levande ljus.
Läs mer Hos ArtGlassVista väljer du karaffer i vårt stora sortiment från alla de mest välkända tillverkarna, som Eva Solo, Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau och många fler.
Luftning och dekantering
Att servera vin ur en snygg karaff maximerar upplevelsen av vinet och känslan av lyx! Karaffen utgör ett vackert inslag på matbordet, där vi kan se och beundra vinets djupa färgtoner i skenet av dämpad belysning och levande ljus.
Hos ArtGlassVista väljer du karaffer i vårt stora sortiment från alla de mest välkända tillverkarna, som Eva Solo, Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau och många fler.
Men vinet kommer också att bli både godare och behagligare att dricka serverat från en karaff. Förbättringen sker genom två processer, luftning och dekantering.
Luftning
När vinet får stå i en karaff så kommer det i kontakt med syre. Det kallas för att vinet luftas, och i den oxideringsprocessen mognar smakerna. Många fler aromer frigörs och vinet får en mjukare och blommigare karaktär. De flesta rödviner mår bra av att luftas, särskilt om de är fylliga och komplexa. Även en del vita viner blir bättre av att luftas.
Ska boxviner luftas? Svaret är ja, boxviner blir godare av att luftas. Det är ofta unga viner som behöver få sina smaker och aromer utvecklade genom att komma i kontakt med syre. En annan anledning är att boxviner innehåller mer sulfiter än andra viner, för att de ska motstå bakterieangrepp. När vinet luftas vädras svaveldoften ut och kvar är de goda dofterna från själva vinet.
Ett väldigt moget vin ska däremot inte luftas. Då går oxideringsprocessen i det mogna vinet alltför fort och smakerna kan förloras.
Så här luftar du ditt vin: Häll vinet längs med kanten på karaffen. På det viset exponeras vinet för så mycket syre som möjligt. Snurra runt vinet i karaffen, och låt det sedan stå och luftas.
Hur länge vinet ska luftas före servering är ingen exakt vetenskap, men räkna med minst en halvtimme. Ju fylligare vinet är, desto längre ska det luftas. Om vinet har hög tanninhalt bör det luftas i minst två timmar för att ta bort en del av strävheten.
Karaffens form spelar roll för hur snabbt vinet luftas. I en bred karaff utsätts en större yta för syre, och det påskyndar processen. Olika viner kräver olika mycket luftning. Ett lätt vin serveras till exempel med fördel i en smalare karaff. I ArtGlassVistas sortiment hittar du karaffer i flera storlekar.
Dekantering
I ett rödvin som fått mogna länge bildas en fällning som kan göra vinet grumligt. Det gäller också vintage port och vissa naturviner. Fällningen är inte skadlig men vi vill undvika att få den i glaset eller i munnen. För att få bort fällningen kan man dekantera vinet.
Så här dekanterar du ditt vin: Låt först vinet stå upprätt i ett dygn så att fällningen sjunker till botten. Häll sedan vinet försiktigt över i en karaff. Håll flaskan mot en ljuskälla så ser du när bottensatsen börjar närma sig flaskhalsen. Ta då bort flaskan, och du kan servera ett klart och fint vin ur karaffen!
Förutom vinkaraffer har ArtGlassVista också karaffer för vatten, whisky och för vilken dryck du själv vill.
Vi måste bara tipsa om Riedels enastående vackra karaffer. Med sin konstnärliga och ändamålsenliga design är karafferna från Riedel en upplevelse i sig. Ta dig en titt och låt dig hänföras! Upptäck vårt breda utbud av karaffer i alla stilar och prisklasser.
Luftning och dekantering
Att servera vin ur en snygg karaff maximerar upplevelsen av vinet och känslan av lyx! Karaffen utgör ett vackert inslag på matbordet, där vi kan se och beundra vinets djupa färgtoner i skenet av dämpad belysning och levande ljus.
Hos ArtGlassVista väljer du karaffer i vårt stora sortiment från alla de mest välkända tillverkarna, som Eva Solo, Orrefors, Kosta Boda, Spiegelau och många fler.
Men vinet kommer också att bli både godare och behagligare att dricka serverat från en karaff. Förbättringen sker genom två processer, luftning och dekantering.
Luftning
När vinet får stå i en karaff så kommer det i kontakt med syre. Det kallas för att vinet luftas, och i den oxideringsprocessen mognar smakerna. Många fler aromer frigörs och vinet får en mjukare och blommigare karaktär. De flesta rödviner mår bra av att luftas, särskilt om de är fylliga och komplexa. Även en del vita viner blir bättre av att luftas.
Ska boxviner luftas? Svaret är ja, boxviner blir godare av att luftas. Det är ofta unga viner som behöver få sina smaker och aromer utvecklade genom att komma i kontakt med syre. En annan anledning är att boxviner innehåller mer sulfiter än andra viner, för att de ska motstå bakterieangrepp. När vinet luftas vädras svaveldoften ut och kvar är de goda dofterna från själva vinet.
Ett väldigt moget vin ska däremot inte luftas. Då går oxideringsprocessen i det mogna vinet alltför fort och smakerna kan förloras.
Så här luftar du ditt vin: Häll vinet längs med kanten på karaffen. På det viset exponeras vinet för så mycket syre som möjligt. Snurra runt vinet i karaffen, och låt det sedan stå och luftas.
Hur länge vinet ska luftas före servering är ingen exakt vetenskap, men räkna med minst en halvtimme. Ju fylligare vinet är, desto längre ska det luftas. Om vinet har hög tanninhalt bör det luftas i minst två timmar för att ta bort en del av strävheten.
Karaffens form spelar roll för hur snabbt vinet luftas. I en bred karaff utsätts en större yta för syre, och det påskyndar processen. Olika viner kräver olika mycket luftning. Ett lätt vin serveras till exempel med fördel i en smalare karaff. I ArtGlassVistas sortiment hittar du karaffer i flera storlekar.
Dekantering
I ett rödvin som fått mogna länge bildas en fällning som kan göra vinet grumligt. Det gäller också vintage port och vissa naturviner. Fällningen är inte skadlig men vi vill undvika att få den i glaset eller i munnen. För att få bort fällningen kan man dekantera vinet.
Så här dekanterar du ditt vin: Låt först vinet stå upprätt i ett dygn så att fällningen sjunker till botten. Häll sedan vinet försiktigt över i en karaff. Håll flaskan mot en ljuskälla så ser du när bottensatsen börjar närma sig flaskhalsen. Ta då bort flaskan, och du kan servera ett klart och fint vin ur karaffen!
Förutom vinkaraffer har ArtGlassVista också karaffer för vatten, whisky och för vilken dryck du själv vill.
Vi måste bara tipsa om Riedels enastående vackra karaffer. Med sin konstnärliga och ändamålsenliga design är karafferna från Riedel en upplevelse i sig. Ta dig en titt och låt dig hänföras! Upptäck vårt breda utbud av karaffer i alla stilar och prisklasser.